Ζουμερα μελομακαρονα
01:31
Υλικά:
400 ml χυμό πορτοκαλιού
480 ml αραβοσιτέλαιο
100 ml ελαιόλαδο
30 gr άχνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλιά της σούπας σόδα
ξύσμα από δυο πορτοκάλια
1 kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 gr σιμιγδάλι
Σιρόπι:
500 ml νερό
800 gr ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας μέλι
2 στίκ κανέλας
5 γαρύφαλλα
1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι εκτός από το μέλι. Αφού βράσει για 5 λεπτά προσθέτουμε το μέλι και αφήνουμε για 3-4 ώρες να κρυώσει.
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε για να λιώσει η ζάχαρη. Μετά βάζουμε το σιμιγδάλι και το αλεύρι κοσκινισμένο. Φτιάχνουμε μια λεία ζύμη χωρίς να την δουλεύουμε πολύ για να μην βγάλει λάδια. Δίνουμε στα μελομακάρονα το επιθυμητό σχήμα και ψήνουμε στους 190 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά. Σιροπιάζουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι. Τα αφήνουμε για 20 δευτερόλεπτα στο σιρόπι γυρνώντας τα και από τις δυο πλευρές. Τα βγάζουμε και τα βάζουμε σε σχάρα να στραγγίξουν. Γαρνίρουμε με μέλι και καρύδια.
Τα μελομακάρονα θεωρούνται παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων. Υπάρχουν πάρα πολλές συνταγές και κατά τόπους ονομασίες για το συγκεκριμένο γλυκό. Άλλοι τα προτιμούν με πολύ σιρόπι, άλλοι με λιγότερο, άλλοι τα θέλουν μπισκοτένια και άλλοι μαλακά. Στη συγκεκριμένη συνταγή τα μελομακάρονα είναι τραγανά απέξω και πολύ σιροπιασμένα στο εσωτερικό. Είναι μια παραλλαγή της συνταγής του Άκη Πετρετζίκη (πρωτότυπη εδώ) και είναι ότι καλύτερο έχω δοκιμάσει. Σας την προτείνω ανεπιφύλακτα. Καλά Χριστούγεννα....@PanDora
4 comments
Η παράδοση συναντά το σήμερα !!! Πολυ ωραία συνταγή, με απλά και εύκολα υλικά .
ReplyDeleteΑπλά φτιάξτε τα και θα τα λατρέψετε !!!
:-) Ευχαριστώ πολύ! Καλά Χριστούγεννα!
DeleteTa dokimasa kai ego kai einai ta kalitera melomakarona pou exo faei!
ReplyDeleteFilia kai Kales Giortes se Olous!!!
vanda
Ευχαριστώ πολύ!!Καλές Γιορτές!
Delete