Τροφιμα που δεν βαζουμε ΠΟΤΕ στο φουρνο μικροκυματων!

09:41


Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι η εύκολη λύση για να ζεστάνετε το φαγητό σας, δεν ενδείκνυται, όμως, για όλα τα τρόφιμα. Σε κάποια, μάλιστα, πρέπει οπωσδήποτε να τον αποφύγετε. Κάνοντας λάθος επιλογές με το φούρνο μικροκυμάτων σας μπορεί να σας οδηγήσει σε αναπάντεχες εξελίξεις, από αναστάτωση στη κουζίνα και φωτιά μέχρι απελευθέρωση χημικών που είναι βλαβερά για την υγεία. Τα τρόφιμα που δεν πρέπει να βάζουμε ποτέ στο φούρνο μικροκυμάτων είναι:

Αυγά:
Δεν βάζουμε ποτέ αυγά με το τσόφλι τους στο φούρνο μικροκυμάτων. Δεν επιχειρούμε ούτε να τα βράσουμε ούτε να τα ζεστάνουμε. Η απότομη ζέστη που δημιουργείται στο φούρνο μικροκυμάτων δημιουργεί πολύ ατμό στο αβγό με αποτέλεσμα να εκρήγνυται.

Πιπεριές:
Δεν βάζουμε ποτέ καυτερές πιπεριές στο φούρνο μικροκυμάτων γιατί με τις υψηλές θερμοκρασίες εξατμίζεται η καψαϊκίνη και μόλις ανοίξουμε τον φούρνο θα ενοχληθούν τα μάτια μας.

Μητρικό γάλα:
Όσο κι αν το μωρό κλαίει και σας πιάνει πανικός καθώς είστε από τον ύπνο, μην επιχειρήσετε ποτέ να ζεστάνετε μητρικό γάλα που έχετε φυλάξει στο ψυγείο, στο φούρνο μικροκυμάτων. Όχι μόνο δεν θα ζεσταθεί ομοιόμορφα, αναστατώνοντας ένα άμαθο στοματάκι με τις εναλλαγές ζεστού και κρύου, αλλά, σύμφωνα με έρευνες, ο φούρνος μικροκυμάτων καταστρέφει κάποιες από τις πρωτεΐνες που χρειάζεται το ανοσοποιητικό του μωρού, ειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες.

Μπρόκολο:
Δεν ζεσταίνουμε ποτέ το μπρόκολο σε φούρνο μικροκυμάτων γιατί χάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά του.

Κατεψυγμένο κρέας:
Το κατεψυγμένο κρέας είναι μια δύσκολη υπόθεση αν θέλετε να το αποψύξετε στο φούρνο μικροκυμάτων κι αυτό γιατί τα πιο λεπτά άκρα ζεσταίνονται, ενώ το μεσαίο κομμάτι του, το πιο παχύ, παραμένει παγωμένο. Κι αν ο φούρνος σας δεν περιστρέφει το φαγητό καθώς το ζεσταίνει, οδηγεί σε άνιση κατανομή της θερμότητας, κάτι που μπορεί με τη σειρά του να φέρει ανάπτυξη μικροβίων. Ο πιο ασφαλής τρόπος να ξεπαγώσει το κρέας σας, είναι να το αφήσετε ένα βράδυ στην ψύξη, σύμφωνα με τους ειδικούς τροφίμων του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Κόκκινη σάλτσα:
Βάζοντας κόκκινη σάλτσα σε ένα πιάτο κι έπειτα στο φούρνο μικροκυμάτων, το πιθανότερο είναι η σάλτσα –ή τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος αυτής- να εγκαταλείψει το πιάτο και καταλήξει στα τοιχώματα του φούρνου. Μην το δοκιμάσετε, εκτός κι αν ψάχνετε αφορμή να καθαρίζετε το φούρνο σας.

Ψωμί:
Ο φούρνος μικροκυμάτων λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσει εξατμίζει την υγρασία του ψωμιού με αποτέλεσμα μόλις κρυώσει να είναι εντελώς ξερό.

Μέλι:
Το μέλι μόλις ζεσταθεί χάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά του γιαυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί με μία τόσο θρεπτική τροφή.

Επίσης στο φούρνο μικροκυμάτων δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε μεταλλικά αντικείμενα και αλουμινόχαρτο γιατί μπορούν να προκαλέσουν φωτιά. Ακόμη φαγητό σε πλαστικά δοχεία διότι το πλαστικό περιέχει χημικά όπως το BPA, τα οποία απελευθερώνονται με τη θερμότητα και εισχωρούν στο φαγητό σας. Σύμφωνα, μάλιστα, με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Environmental Health Perspectives, το 95% των 450 πλαστικών προϊόντων (όπως μπιμπερό, τάπερ κ.ο.κ.) που ερευνήθηκαν, απελευθέρωσαν αυτά τα χημικά, ακόμα κι αν σε κάποια από αυτά αναγραφόταν BPA-free. Προτιμήστε, λοιπόν, να βάζετε το γεύμα σας σε πιάτο και να το ζεσταίνετε από εκεί. Οι χάρτινες σακούλες απαγορεύονται δια ροπάλου λόγω του ότι εκπέμπουν τοξικές αναθυμιάσεις και μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά. Και τέλος, δεν θέτουμε τον φούρνο μικροκυμάτων σε λειτουργία όταν είναι άδειοςΛόγω του ότι δεν υπάρχει κάτι να απορροφήσει τα μικροκύματα, καταλήγει να τα απορροφά η λυχνία magnetron –αυτό που θέτει το φούρνο σε λειτουργία- με αποτέλεσμα να καταστραφεί ο φούρνος. Όσο, λοιπόν επικίνδυνο είναι να βάζετε κάποιες λάθος τροφές στο φούρνο σας, άλλο τόσο είναι να μη βάλετε τίποτα.

πηγή:www.madata.gr, www.earthshareme.com photo by:www.aythoritynutrition.com


You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook