Καρπουζι=καλοκαιρι

01:20




Το καρπούζι είναι συνώνυμο του καλοκαιριού και όχι άδικα αφού αποτελείται από 90% νερό, είναι χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Το καρπούζι είναι 100% βρώσιμο, τα κουκούτσια όπως και η φλούδα μπορούν να καταναλωθούν.

Η επιλογή:
Όλοι έχουμε σταθεί μπροστά σε ένα σωρό από καρπούζια προσπαθώντας να διαλέξουμε το πιο ωραίο. Μια ένδειξη ότι θα είναι καλό είναι το βάρος του σε σχέση με το μέγεθος του. Αν πιάσουμε ένα καρπούζι και είναι βαρύ για το μέγεθος του είναι πιθανό να είναι συμπαγές, χυμώδες και γλυκό. Ακόμη εξωτερικά να έχει βαθύ πράσινο χρώμα και το σημείο του βλαστού να είναι κιτρινωπό, αν είναι πράσινο σημαίνει ότι δεν θα είναι γευστικό.

Σερβίρισμα:
Μπορείς να το απολαύσεις σκέτο ή πασπαλισμένο με αλάτι ή με τυρί (φέτα συνήθως) για να αναδυθεί η γλυκιά του γεύση. Επίσης μπορεί να προστεθεί σε σαλάτες, χυμούς, smoothies, milkshakes, παγωτά κλπ.

Προτάσεις Σερβιρίσματος:
Γκασπάτσο: Βάζουμε στο μπλέντερ 3 φλιτζάνια καρπούζι κομμένο σε κυβάκια, 1 φλιτζάνι αγγούρι σε κυβάκια, 1/2 κουταλάκι του γλυκού λευκό μπαλσάμικο και όσο αλατοπίπερο θέλεις. Βάζουμε το μείγμα σε 4 μπολάκια και γαρνίρουμε με τρίμμα από κατσικίσιο τυρί και φύλλα φρέσκου βασιλικού ψιλοκομμένα.
Ζελέ καρπούζι: Χτυπάμε στο μπλέντερ 600 gr καρπούζι σε κομματάκια. Σε ένα κατσαρολάκι φτιάχνουμε ένα ελαφρύ σιρόπι με 100gr ζάχαρη και 50 gr νερό. Όταν κρυώσει ελαφρώς διαλύουμε στο σιρόπι 5 φύλλα ζελατίνης και προσθέτουμε 50 ml χυμό πορτοκαλιού και το αλεσμένο καρπούζι. Σερβίρουμε σε μπολάκια και τα αφήνουμε στο ψυγείο να πήξουν.
Cockteil καρπούζι: Χτυπάμε στο shaker 50 ml southern comfort, 50 ml χυμό καρπούζι, 20 ml amaretto, 10 ml cointreau, 10 ml γρεναδίνη και μπόλικο πάγο. Σερβίρουμε σε ψηλό ποτήρι και γαρνίρουμε με καρπούζι.

Θρεπτική αξία:
Μια φέτα καρπούζι έχει 46 θερμίδες, 0gr λιπαρά, 3gr φυτικές ίνες, 12mg βιταμίνη C, 856 IU βιταμίνη Α και 170mg κάλιο.

Πηγή: shape τεύχος 89 photo by: www.metrogreece.gr



You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook